آشنایی با تجهیزات تخصصی سالن سینما

سینما بهترین فضا برای تماشای فیلم است. در فضای تاریک این سالن بزرگ همراه صدها نفر دیگر می‌توان غرق در هیجان بهترین فیلم‌های سینمایی شد و از تک‌تک سکانس‌ها لذت برد. البته زمانی لذت تماشای فیلم کامل است که در سینمایی با تجهیزات کامل و مدرن حضور پیدا کرده باشید.
وجود تجهیزات تخصصی سینما باعث می‌شود تا سالن سینما رنگ ‌و بوی حرفه‌ای به خود بگیرد. متأسفانه تجهیز سینما در داخل ایران چندان جدی گرفته نشده است و عموم فضاهای سینمایی رنگ‌وبوی حرفه‌ای ندارند و اکثراً با استفاده از سیستم‌های قدیمی و مستهلک شده فعالیت خود را ادامه می‌دهند.
اما لازم است تا فضای سینمایی را به محیطی پویاتر و حرفه‌ای‌تر تبدیل کنیم. برای این منظور به انواع تجهیزات تخصصی سینما نیاز داریم. در این مقاله همراه تجارب اجرایی گروه نیکان در تجهیز سینما هستید تا با هم به بررسی تخصصی این ملزومات برای تکمیل یک سالن سینمای حرفه‌ای بپردازیم.

مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش

اگر به دنبال شرکتی معتبر و متعهد با رزومه درخشان برای طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش خود هستید ، توسعه مهندسی نیکان در خدمات شماست
مشاوره رایگان

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

چالش‌ها در طراحی سالن‌های سینمایی

صرفاً با نصب تجهیزات تخصصی سینما نمی‌توانید این فضا را به محیطی حرفه‌ای برای نمایش همگانی فیلم‌های سینمایی تبدیل کنید. تجهیزات تخصصی سینما ابزارهای نمایش فیلم در پرده‌های بزرگ و سالن‌های تاریک هستند. در قدم نخست باید سالن سینما را برای نصب و بهره‌برداری از این ملزومات تخصصی آماده کرده باشید. چالش‌های پیش رو برای طراحی سالن‌های سینمایی به قرار زیر هستند.

  • سالن‌های سینمایی باید فضاهایی با جداره‌های آکوستیک باشند.این سالن‌ها در میان شهرها و همراه همهمه‌ی دائمی فضاهای شهری دایر می‌شوند و قرار است در شلوغ‌ترین ساعات روز سانس های نمایش فیلم را تدارک ببینند. ورود صدای بیرون به داخل سالن سینما غیر قابل توجیه است. بنابراین اصلی‌ترین قدم برای تجهیز سینما آکوستیک کردن تمامی جداره‌های این فضای بزرگ می‌باشد. لازم است تا دیوارها، کف، سقف و پارتیشن‌های موجود در سالن سینما تماماً با استفاده از عایق‌های صوتی پوشانده شوند. البته نحوه عایق‌کاری دیوار تا کف و حتی سقف این سالن‌ها متفاوت است که اجرای آن نیاز به مهارت تخصصی دارد.
  • فضاهای سینمایی باید برای حضور تعداد زیاد افراد آماده باشند.در هر سانس صدها نفر مشتاق تماشای فیلم سینمایی به داخل سالن آمده و پس ‌از پایان فیلم خارج می‌شوند. استحکام کف و مقاوم سازی آن برای رفت‌وآمد تعداد زیاد افراد الزامی است. از طرفی باید در این سالن از صندلی‌های مخصوص فضاهای سینمایی با جانمایی مناسب و استاندارد استفاده ‌شده باشد. تهویه مطبوع، برخورداری از سیستم سرمایش و گرمایش مناسب و بهره‌مندی از چندین طبقه سیستم روشنایی برای تدارک سناریوهای مختلف روشنایی محیط الزامی است.

آماده سازی فضای سالن سینما

این امر پروسه‌ای متفاوت از نصب تجهیزات تخصصی سینما است. هر سالن سینما علاوه‌بر فضاسازی مناسب نمایش فیلم و همچنین فراهم کردن بستر لازم برای ورود و خروج تعداد زیاد افراد و تدارک محیط حرفه‌ای تماشای فیلم به نصب تمامی تجهیزات تخصصی سینما نیز نیاز دارد. تجهیزات تخصصی سینما مجموعه ابزارهایی هستند که در کنار هم یک مجموعه واحد و بزرگ و کامل نمایش فیلم را تشکیل می‌دهند. در ادامه مقاله به معرفی تجهیزات تخصصی سینما می‌پردازیم.

اهمیت تناسب تصویر در انتخاب پروژکتور

آشنایی با تجهیزات تخصصی سینما

نمایش فیلم در سالن سینما با تماشای فیلم در محیط خانگی متفاوت است. در هر سالن سینما قرار است فیلم را بر پرده‌ای بزرگ برای تماشای عمومی صدها نفر به نمایش درآوریم. کیفیت تصویر، کیفیت صدا، نورپردازی حرفه‌ای و… از الزامات تجهیز سینما است. برای این منظور از ملزومات تخصصی استفاده می‌کنند که به ‌قرار زیر هستند:

پرده نمایش سالن سینما

پرده نمایش اصلی‌ترین و قاعدتاً بدیهی‌ترین تجهیزات تخصصی سینما است. نمایش فیلم در سالن‌های سینمایی از طریق ویدیو پروژکتور انجام می‌شود و برای نمایش تصویر این پروژکتورها به نصب پرده نمایش‌های تخصصی با ابعاد مناسب نیاز داریم.
از هر پارچه‌ای نمی‌توانید به عنوان پرده تخصصی سالن سینما استفاده کنید. چرا که علاوه‌بر نمایش با کیفیت تصاویر به زاویه دید مناسب و روشنایی کافی حین نمایش تصویر نیز نیاز دارید. پرده‌های غیرتخصصی و یا پرده با ویژگی‌های فنی نامناسب نمی‌تواند در خلق تصویری واضح و پویا و البته باکیفیت موفق باشد. برای انتخاب پرده نمایش سالن سینما باید فاکتورهایی را بررسی کنید.

نسبت تصویر:

پرده نمایش نصب شده در سالن سینما باید با مشخصه‌های تصویر ارسالی ویدیو پروژکتور سالن هماهنگ باشد. نسبت تصویر از مهمترین نکات است. در صورت عدم رعایت این نکته ممکن است تصویر سینمایی به ‌طور کامل بر پرده نمایش سینما نشان داده نشود. قاعدتاً با طولانی‌تر شدن فاصله پروژکتور از محل نصب پرده در سینماهای بزرگ رعایت این نکته چالشی‌تر است و نصب پرده نیاز به رعایت ملاحظات فنی و تخصصی دارد.

گین پرده نمایش:

یک معیاری کلیدی در کارایی انواع پرده نمایش است. گین معیار کیفی پرده نیست؛ بلکه معرف قابلیت کاربردی آن در فضاهای تاریک و یا روشن است و همچنین معرف مقدار بازتاب نور است. پرده با گین 1 تمام نور تابیده شده از سمت ویدیو پروژکتور را بازتاب می‌کند. برای نصب پروژکتور در فضاهای روشن مانند کلاس درس از پرده با گین بالای 1 استفاده می‌کنند. اما برای نمایش تصویر در سالن‌های تاریک مانند محیط سینمایی معمولاً به پرده با گین کمتر از یک نیاز داریم. محاسبه گین پرده نمایش از سالن تا سالن دیگر متفاوت و انتخاب درست آن برای نمایش واضح تصویر نیاز به بررسی‌های تخصصی دارد.

زاویه دید پرده نمایش:

زاویه دید از بحث‌های جدی در تجهیزات تخصصی سینما است. در یک سالن سینما ردیف صندلی‌ها گرداگرد پرده نمایش قرار دارند. تمامی افراد در تمامی صندلی‌ها باید تصویری واضح و با کیفیت را مشاهده کنند. اگر پرده نمایش زاویه دید مناسبی نداشته باشد، افراد حاضر در کناره‌های سالن تصاویر واضحی را تماشا نمی‌کنند. این پرده‌ها باید از زاویه دید مناسب فضای سالن برخوردار باشند.

رعایت فاصله صندلی‌ها از محل نصب پرده نمایش، نصب بلندگوها در پشت پرده و استفاده از پرده‌ها با قابلیت شفافیت صوتی، بهره‌مندی از پرده‌های ضد حریق، ضد رطوبت و… از دیگر نکات تخصصی برای انتخاب پرده نمایش مناسب سالن‌های سینمایی است.

پروژکتور سالن سینما

پروژکتور سالن سینما

پروژکتور سالن سینما محور تجهیزات تخصصی سینما است. این پروژکتور ابزار تخصصی نمایش تصویربرداری پرده نمایش می‌باشد که باید از مدل‌های تخصصی پخش فیلم‌های سینمایی انتخاب‌ شده باشد. انواع ویدیو پروژکتور برای پخش تصویر طراحی‌ شده است. اما از هر پروژکتوری نمی‌توانید برای تجهیز سینما استفاده کنید.
پروژکتور سینمایی برای ارسال تصویر در فاصله دور پرده نمایش سالن سینما در محیطی تاریک و کیفیت بالای تصویر طراحی ‌شده است. یک سالن سینما می‌تواند فضایی چند منظوره باشد. مثلاً می‌تواند به ‌عنوان فضایی آمفی‌تئاتر گونه، مناسب و برگزاری مراسم‌ها و همایش‌ها استفاده شود. گاهی هم عکس این اتفاق می‌افتد. زمانی ‌که قصد داریم تا از امکانات عمومی سالن‌های آمفی‌تئاتر برای نمایش فیلم سینمایی استفاده کنیم. در هر صورت پروژکتور نصب شده باید قابلیت کافی و قدرت مانور بالایی در نمایش تصاویر سینمایی و یا هر کاربرد دیگر فضاهای آمفی تئاتری را داشته باشد.

محل قرار گیری پروژکتور سینمایی

پروژکتور سینمایی باید از عرض و عمق و حتی بلندای کافی برخوردار باشد تا بتوان از آنها برای بهره‌مندی از تمامی تجهیزات استفاده کرد. در سینماهای مدرن محل قرارگیری پروژکتور بر روی سقف و یا اتاقکی تخصصی است که نیازی به حضور اپراتور ندارد. اما در بسیاری از سینماها پروژکتور را در محل اتاق فرمان سالن سینما نصب می‌کنند. در این ‌صورت باید برای حضور اپراتور و حرکت آزادانه آن در اطراف پروژکتور فضایی در نظر گرفته ‌شده باشد.

آماده سازی فضای سالن سینما

اهمیت تناسب تصویر در انتخاب پروژکتور

نسبت تصویر از ارکان طراحی سیستم نمایش سالن‌های سینمایی است. در بحث پرده نمایش به اهمیت این موضوع اشاره کردیم. اما حالا قرار است بحث را جدی‌تر ادامه دهیم. زیرا پروژکتورها منبع تولید تصویر در نسبت‌های مختلف هستند.
در عموم سالن‌های سینمایی از پروژکتورهایی استفاده ‌شده است که فقط قادر به نمایش تصاویر Widescreen و یا Cinema Scope هستند. این محدودیت‌ها منطقی است؛ اما کافی نیست. به ‌هر حال سالن سینمایی محل پخش فیلم سینمایی است و در کل به ‌همین نسبت تصاویر استاندارد نیاز داریم. اما برای قابلیت‌های فنی بیشتر فراتر از نیاز پخش فیلم سینمایی باید امکان پخش تصویر در دیگر فرمت‌ها را نیز داشته باشیم.

نسبت های تصاویر در سالن سینما

اگر قرار است از سالن مذکور فقط برای نمایش فیلم سینمایی استفاده شود، تجهیز سینما به پروژکتورها با همان نسبت تصاویر سینمایی و یا Wide کافی است. اما برای خلق امکانات بیشتر لازم است تا از تجهیزات تخصصی سینما برای نمایش تصاویر در فرمت‌های دیگر استفاده کنید. صفحات دیافراگم و لنزهای مدرن امکانات متنوع‌تری در خلق تصاویر دارند.
نسبت‌های Wide Screen 1085:1 و یا Cinema Scope 2035:1 اندازه‌های متداول پخش تصویر سینمایی هستند. اما برخی فیلم‌ها با نسبت تصویرهای متفاوت تهیه شده‌اند. فرمت آکادمی سینمای آمریکا و یا فرمت 1:1066 در کارهای اروپایی از این موارد هستند. لازم است تا از پروژکتورهای توانمند برای پخش تمامی نسبت‌ها در سالن سینمایی استفاده‌ شده باشد. بررسی این موضوع از بحث‌های کلیدی تجهیزات تخصصی سینما است که باید آن را با نگاه کاملاً کارشناسی شده انجام داده باشید.

سیستم صدا در سالن‌های سینمایی

تماشای فیلم سینمایی بدون صدای خوب و باکیفیت هیچ لطفی ندارد. فیلم‌ها در میان موسیقی متن و صدای بازیگران و همهمه حوادث داستان شکل می‌گیرد. در تمامی این لحظه‌های نمایش فیلم از صدای مرغوب و باکیفیت برای خلق تصویری زنده‌تر استفاده می‌شود.
سیستم‌های صوتی سالن‌های سینمایی در گذشته نمونه‌های آنالوگی بودند. این مدل‌های قدیمی نمی‌توانستند کیفیت صدای مناسبی را پوشش دهند. از طرفی نصب یک یا دو بلندگو موج صدای ناهمگون را در فضای سینما توزیع می‌کرد. اما حالا سیستم‌های صوتی دیجیتالی توسعه پیدا کرده‌اند. این سیستم‌ها معمولاً به شکل شش کانال و یا بالاتر طراحی می‌شوند که قابلیت خلق صدایی مرغوب و باکیفیت دارند.

چرا سیستم صدا سینما مهم است؟

سیستم صدا از مهمترین تجهیزات تخصصی سینما است. شما نمی‌توانید و یا نباید از یک یا چند بلندگوی محدود و بی‌کیفیت در سالن سینما استفاده کنید. برای تجهیز سینما به سیستم‌های صوتی چند کاناله نیاز دارید. این سیستم‌ها شامل نصب بلندگوها در سمت چپ، سمت راست، پشت پرده نمایش، انتهای سالن و… می‌شود. هر اندازه تعداد بلندگوها بیشتر و موج صدای آنها فراگیرتر باشد، صدای زنده‌تری نیز تولید می‌شود.
محاسبه نصب تعداد بلندگوها و جانمایی آنها از دیگر ملاحظات تخصصی در تجهیز سینما است که باید با توجه به نوع طراحی سالن، تعداد صندلی‌ها، جانمایی صندلی‌ها، نوع سیستم صوتی و غیره انجام ‌شده باشد.

کابل‌ها در تجهیزات تخصصی سینما

در تجهیز سینما باید از کابل‌های متنوع برای تکمیل سیستم‌های متفاوت استفاده کنید. برای توزیع برق، سیستم روشنایی، سیستم ویدیویی، تکمیل سیستم صوتی و حتی ایجاد شبکه در داخل سالن سینما باید از انواع کابل مناسب استفاده کنید.
سالن سینما فضای بزرگی است و تکمیل هر نوع سیستم تخصصی آن نیاز به کابل کشی زیادی دارد. قطعاً هزینه این کابل کشی قابل ‌توجه است و گاهاً باعث می‌شود تا سینمادارها از اهمیت موضوع بکاهند و استفاده از کابل‌های نامرغوب، بی‌کیفیت و یا غیرتخصصی را توجیه‌ پذیر کنند. اما لازم است بدانید که تفاوت هزینه از کابل مرغوب تا کابل‌های غیرتخصصی چندان زیاد نیست. اما در کیفیت پخش فیلم سالن تأثیری چشمگیر می‌گذارد. برای داشتن تصویر مناسب و پخش صدایی زنده لازم است تا از کابل‌های مناسب و تخصصی استفاده کنید.

نکته‌هایی برای انتخاب بلندگوهای سالن سینما

کابل کشی در سالن سینما

ولی فراتر از انتخاب نوع کابل مهارت در روش کابل گذاری سالن سینما است. مثلاً در کابل کشی سیستم بلندگوها باید از طول کابل یکسان برای اتصال الکتریکی تمام بلندگوها استفاده کنید. در غیر این صورت با تأخیر پخش صدا در بلندگوها و تداخل آنها مواجه می‌شوید که باعث آزار تماشاگران سالن خواهد شد.
چگونگی کابل گذاری برای پرهیز از نویز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از طرفی نحوه چیدمان تجهیزات تخصصی سینما برای استفاده از کابل کوتاه‌تر نیز مهارت کلیدی است. زیرا هر اندازه طول کابل‌ها کوتاه‌تر باشد، علاوه‌بر کاهش هزینه در کاهش نویز تأثیرگذار است. همچنین لازم است تا هر کابل در سالن سینما شماره‌گذاری شده باشد تا از بروز اشتباه در استفاده از آنها جلوگیری شود.

نکته‌هایی برای انتخاب بلندگوهای سالن سینما

جانمایی بلندگوها از مهمترین مراحل در تکمیل تجهیزات تخصصی سینما است. معمولاً برای این کار از طراحی سه طرفه استفاده می‌کنند. این طراحی شامل بلندگوی مرکزی (Center) و بلندگوهای قرار گرفته در چپ و راست (Left&Right) می‌شود. البته برای تقویت این آرایش از حداقل سه بلندگوی دیگر در پشت پرده و یا انتهای سالن استفاده می‌کنند.
انتخاب تعداد بلندگوها بستگی به نوع فیلم و حجم صدای آن دارد. مثلاً برای نمایش فیلم‌های اکشن باید قابلیت صوتی بالاتر و پویاتری را ایجاد کنید. لذا به تعداد بلندگوهای زیادی نیاز داریم. اما برای فیلم‌های درام از حجم صدای کمتری استفاده می‌کنند. مهمترین نکات برای انتخاب بلندگوهای سالن سینما به قرار زیر هستند:

  • چگونگی اتصال سیم‌ها
  • فاصله بلندگوها از صندلی‌ها
  • چگونگی موقعیت نصب بلندگوی جلو
  • چگونگی موقعیت نصب بلندگوهای جانبی
  • نصب و تنظیم فاصله و حتی صدای بلندگو ساب ویفر
  • نصب میله‌های صدا

توصیه‌هایی برای بهره‌برداری از تجهیزات تخصصی سینما

خرید و نصب تجهیزات تخصصی سینمایی برای سالن‌های جدید و یا نوسازی سالن‌های قدیمی الزامی است. بهتر است مخاطب سینما را جدی بگیرید. زیرا آنها شما و سالن سینمایی شما را کاملاً جدی می‌گیرند. مخاطب سینمایی به ‌خوبی می‌تواند سطح امکانات تخصصی هر سالن سینمایی را ارزیابی نماید. چه ‌بسا در ارائه خدمات ضعیف و بهره‌مندی از تجهیزات نامناسب نتوانید انتظارات آنها را تأمین نمایید. در این ‌صورت شاید برای تماشای فیلم بعدی هرگز سالن سینمایی شما را انتخاب نکند. اما مخاطب هوشمند سینمایی عاشق تماشای فیلم در فضایی تخصصی است. آنها کیفیت نمایش فیلم چه در بحث تصویر و چه در بحث صدا و دیگر جزئیات را می‌خواهند.

انتخاب شرکت تجهیزات تخصصی سینما

تجهیزات تخصصی سینما برای خلق حس و حال حرفه‌ای هر تماشاگر سینمایی طراحی ‌شده‌اند. اما به صرف تهیه آنها نمی‌توانید فضای سینمایی تخصصی داشته باشید. روش‌های نصب اصولی و بهره‌برداری حرفه‌ای نیز از مراحل تکمیل این پروسه هستند. برای تکمیل فضاهای سینمایی و نصب تجهیزات تخصصی سینما می‌توانید از خدمات تخصصی سایت نیکان استفاده کنید. نیکان با سال‌ها تجربه در تجهیز فضاهای بزرگ ساختمانی مانند سالن‌های آمفی‌تئاتر، سالن‌های همایش، سالن‌های سینمایی و… در این زمینه به شما خدمات تخصصی را ارائه می نماید.

مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش

اگر به دنبال شرکتی معتبر و متعهد با رزومه درخشان برای طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش خود هستید ، توسعه مهندسی نیکان در خدمات شماست
مشاوره رایگان

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *