ضوابط طراحی، ساخت و تجهیز سالن سینما

سینما به عنوان هنر هفتم شناخته شده است. امروزه سینما یکی از محبوب‌ترین مکان‌های فرهنگی – هنری و تفریحی برای مردم محسوب می‌شود، که وجودش در هر کجای شهر امری مهم و ضروری است؛ چرا که تماشای فیلم در مکانی مخصوص به این کار، در کنار افراد دیگر، تجربه‌ای بسیار ارزشمند و ستودنی خواهد بود. حال سالن سینما، که مردم را از سراسر شهر برای تماشای یک هنر، دور هم جمع می‌کند، باید چگونه فضایی داشته باشد؟ ضوابط طراحی، ساخت و اجرای سالن سینما چیست؟
طراحی صندلی سینما باید به نحوی باشد، تا بتواند در عین فراهم ساختن محیطی مناسب برای تفریح، فضایی امن را هم برای مردم به ارمغان بیاورد. شرکت نیکان در این مقاله به بررسی این مسئله و اصول مربوط به آن می‌پردازیم.

مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش

اگر به دنبال شرکتی معتبر و متعهد با رزومه درخشان برای طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش خود هستید ، توسعه مهندسی نیکان در خدمات شماست
مشاوره رایگان

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

مراحل اولیه ساخت سالن سینما

ساخت و ساز هر ساختمانی در شهرها، فارغ از نوع و کاربرد آن سازه، باید مراحلی را طی کنند و طراحی سالن سینما هم از این قاعده مستثنی نیست.

در ادامه به طور مختصر، به بررسی مراحل اولیه ساخت سالن سینما می‌پردازیم.

دریافت مجوز ساخت

متقاضی ساخت سالن سینما باید ابتدا از نوع کاربری زمین مورد نظر برای ساخت آگاهی پیدا کرده و سپس نسبت به دریافت مجوز ساخت اقدام نمایند.

طراحی و جانمایی فضا

هر سالن سینما دارای قسمت‌های مختلفی می‌باشد، که قبل از شروع ساخت باید به طور کامل از یکدیگر متمایز شده و نقشه ساختمان به طور مناسب و استاندارد طراحی شود؛ برای این مرحله متقاضیان نیاز به مشورت و کمک گرفتن از مهندسین مشاور حرفه‌ای و کار درست دارند، تا مشکلی در مراحل طراحی و ساخت سالن سینما پیش نیاید.

تاسیسات مکانیکی و الکتریکی

این مرحله پس از مراحل فونداسیون، اسکلت، سفت‌کاری و انجام ملزومات زیرساخت انجام می‌گیرد و اهمیت بسیار زیادی در طراحی و ساخت سالن سینما دارد.
به عنوان مثال در انجام تاسیسات مکانیکی، همچون نصب سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی سالن سینما، این سیستم‌ها باید به گونه‌ای تعبیه شوند، که کمترین سروصدای ممکن را تولید کنند، تا لطمه‌ای به ساز و کار عادی سینما نخورد. همچنین در نصب تاسیسات الکتریکی سالن‌های سینما هم باید دقت کافی به خرج داد، چرا که این مرحله شامل سیم‌کشی‌های مربوط به نورپردازی سالن سینما و سیستم‌های صوتی است که در پخش فیلم بسیار مهم و حیاتی می‌باشد.

اجرای طراحی داخلی

طراحی داخلی سالن سینما بسیار خاص بوده و دارای اصول بسیار مهمی می‌باشد، که در ادامه این مقاله به ضوابط طراحی و ساخت آن می‌پردازیم.

تجهیزات سالن سینما

ملزومات معماری طراحی سالن سینما

در طراحی سالن سینما، نکات مهمی را باید رعایت کنیم که شاید هر شرکتی به این نکات توجه نداشته باشد ولی همین نکات ریز باعث وجه تمایز سالن‌های سینما با یکدیگر می‌شود.

آکوستیک سینما

اگرچه فیلم قبل از هر چیز یک رسانه بصری است، کیفیت صدای ضعیف حتی واضح ترین عکس ها را خراب می کند. صدا منطقه ای است که اغلب نادیده گرفته می‌شود، اما همانطور که به خطوط دید خوب نیاز دارید، به خطوط صوتی خوب نیز نیاز دارید.

نکات مهم در آکوستیک سالن سینما:

  • عایق صوتی خارجی: چند بار سر و صدای ترافیک، قطار یا کارهای ساختمانی را روی موسیقی متن فیلمی که تماشا می کنید شنیده اید؟
  • عایق صدای داخلی: این امر به ویژه در مورد صفحه نمایش‌های متعدد که در آن یک موسیقی متن بلند می تواند به سالن مجاور نشت کند بسیار مهم است.
  • خدمات و تجهیزات کنترل نویز: صداهایی مانند تهویه مطبوع، آسانسور، توالت و تجهیزات پروژکتوری باید کنترل شوند.
  • آکوستیک: طراحی آکوستیک در سینماها باید از مرحله امکان سنجی، مکان یابی، برنامه‌ریزی سالن و غیره تا راه اندازی نهایی مورد توجه قرار گیرد.
  • ضد حریق: تجهیزات سالن سینما باید نسوز یا کند سوز باشند که در صورت اتصالی برق مقاومت داشته باشند.

صفحه نمایش بزرگ

صفحه نمایش‌های دیوار به دیوار به طور فزاینده ای رایج هستند، این به طور مستقیم بر موقعیت صندلی‌های ردیف جلو و خروجی های اضطراری تأثیر می گذارد.

تهویه مطبوع

حداقل یک سیستم گرمایش و سرمایش با کیفیت خوب و همچنین سیستم هواساز سینما باید به گونه‌ای باشد که در عین حال که بدون سر و صدا هست، باید هوای تمیز را جایگزین هوای مطبوع و تمیز کند.

نشیمن با دید کامل

منظره بدون مانع ایده آل است. چیدمان صندلی های پلکانی (استادیوم) به سالن های شیبدار ترجیح داده می شود.

پروجکشن

در فوکوس و پروجکشن بدون سوسو که با صدای چند کاناله تکمیل می‌شود، که معمولاً مبتنی بر فرآیند دیجیتالی مانند Dolby Digital یا DTS است.

گیشه بلیت

گیشه‌های بلیت معمولاً روبه‌روی ورودی اصلی سینما قرار دارند و به سالن انتظار ختم می‌شوند. محل قرارگیری گیشه بلیت باید به گونه‌ای باشد که بتواند از بسیاری از زوایا قابل مشاهده باشد و همچنین فضای مناسبی در اطراف آن وجود داشته باشد، تا در صورت تراکم جمعیت، مردم بتوانند برای تهیه بلیت صف تشکیل دهند.

ورودی و خروجی‌ها

هر سالن سینما دارای تعداد زیادی ورودی می‌باشد، که محل قرارگیری این درب‌های ورودی باید به گونه‌ای باشد که در معرض دید تمامی افراد حاضر در سالن قرار بگیرد و همچنین طوری موقعیت‌یابی شده باشند، که بتوانند در مواقع ضروری، به عنوان راه خروجی استفاده شوند.
تعداد ورود و خروجی‌های سالن سینما به ظرفیت سالن بستگی دارد.
درب‌های تئاتر نباید قفل داشته باشند تا در مواقع اضطراری و در صورت لزوم، توسط فشار جمعیت باز شوند. همچنین این درب‌ها به هنگام باز و بسته شدن نباید هیچ‌گونه صدایی تولید کنند، تا عملکرد سالن سینما دچار اختلال نشود.

سالن انتظار

قبل از نمایش فیلم، مردم در فضایی تحت عنوان سالن انتظار جمع می‌شوند، تا سالن مورد نظر از بینندگان قبلی خالی شده و برای نمایش فیلم بعدی آماده شود. معمولاً ورودی اصلی سینما به گیشه بلیت و سپس سالن انتظار ختم می‌شود؛ این سالن همچنین باید دارای یک خروجی اضطراری هم باشد و مستقیم به بیرون ساختمان و به فضای باز وصل شود.

سالن‌های کوچک

سالن‌های با ظرفیت کمتر ممکن است قابل اجرا باشد. امروزه به دلیل محدودیت فضا، طراحی سالن‌ سینما با تعداد سالن های بیشتر ولی ظرفیت کمتر ترند شده است. با این حال، توصیه می شود قبل از گنجاندن آنها در یک طرح جدید یا یک پروژه بازسازی، اقتصاد عملیاتی راه اندازی چنین سالن های کوچک سینما را به دقت بررسی کنید.

مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش

اگر به دنبال شرکتی معتبر و متعهد با رزومه درخشان برای طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش خود هستید ، توسعه مهندسی نیکان در خدمات شماست
مشاوره رایگان

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

پارکینگ سالن سینما

سالن‌های سینما معمولاً در یکی از این مکان‌ها ساخته می‌شوند : داخل سالن سینما؛ در یکی از طبقه‌های زیرزمین، در بخشی از زمین سینما و در زمینی خارج از سینما و در نزدیکی آن. پارکینگ سالن سینما باید به گونه‌ای طراحی شود، که مسیر تردد وسایل نقلیه از مسیر عابران و ورودی اصلی سینما کاملاً جدا باشد.

بوفه

معمولاً بوفه‌ای در سالن انتظار سینما تعبیه می‌شود، تا مردم تنقلات مورد نیاز خود را تهیه کرده و حین تماشای فیلم مصرف کنند. این بوفه‌ها فقط مجاز هستند خوراکی‌هایی را عرضه کنند که در سالن سینما قابل استفاده هستند.

اطفاء حریق

از ملزومات مهم و ضروری و پیشگیرانه هر سالن فرهنگی، بحث اطفاء حریق آن است که در سالن سینما به دلیل فضای خالی 1.5متری بین سقف کاذب و سقف اصلی، بیش از پیش مورد توجه باید قرار گیرد.

دسترسی

استاندارد بالایی برای دسترسی معلولان مورد نیاز است.

هزینه طراحی سالن سینما

از خدمات بسیار مهم گروه توسعه مهندسی نیکان می‌توان به خدمات طراحی سالن سینما اشاره کرد. برای جلوگیری از هدر رفتن بودجه خود، انتخاب قدم‌های مناسب روبه جلو و همچنین محاسبه هزینه طراحی سالن سینما سازمان خود، با مشاوران شرکت توسعه مهندسی نیکان در تماس باشید.

اجرا و ساخت سالن سینما

تجهیز سالن سینما

حال نوبت به بررسی برخی از تجهیزات سالن سینما می‌رسد. اصول زیر به سازندگان سالن سینما کمک می‌کند تا تجهیزات سینما را بشناسند و طراحی سالن سینما را به طور حرفه‌ای پیش ببرند.

صندلی

طراحی سالن سینما در سال‌های اخیر دستخوش تغییرات گسترده‌ای شده است و ممکن است ویژگی‌های زیر را داشته باشد: پشتی‌های بلند، لولاهای بدون واژگونی، تکیه‌گاه‌های قابل تنظیم، صندلی‌های دو نفره، فضای پا بزرگ، صندلی‌های چندحسی (صندلی‌هایی که لرزش دارند) و یک میز کناری یا نگهدارنده برای نوشیدنی

همچنین ردیف اول صندلی‌ها باید از پرده سینما فاصله‌ای استاندارد داشته باشد، که با توجه به ابعاد و ظرفیت سالن سینما تعیین می‌شود.

پرده سینما

ابعاد و نوع پرده سینما به ابعاد سالن، معماری فضا و قدرت پروژکتور بستگی دارد و اندازه‌گیری‌های لازم در این مورد، باید توسط متخصصین خبره صورت گیرد. همچنین پرده سینما باید کمی انحنا داشته باشد، تا نور تابیده از سمت پروژکتور بتواند در مرکز جمع شود و باعث افزایش کیفیت تصویر شود. با توجه به طول سالن سینما، اندازه این انحنا تعیین می‌شود.

سیستم صوت سینما

سیستم صوت سینما را شاید باید مهم‌ترین بخش یک مجموعه در نظر گرفت چرا که با توجه به بهترین طراحی داخلی سالن سینما و جذب مخاطب، به محض شنیدن صدای بی کیفیت فیلم، مخاطبان رو خسته و اذیت می‌کند و حتی باعث خروج مخاطب از سینما می‌شود. در اینجا اشاره کوچکی به انواع آن می‌کنیم.

  • مونو (Mono)
  • استریو (Stereo)
  • صدای فراگیر (Surround sound)
  • دو گوش (Binaural)
  • صدای سه بعدی (3d Audio)

به زودی به طور کامل در مقاله‌ای مجزا، به تشریح کامل انواع سیستم صوت سالن سینما می‌پردازیم.

اتاق پروژکتور

در سالن سینما باید فضای بسته‌ای به عنوان اتاق پروژکتور وجود داشته باشد، که مکانی عایق صدا و مناسب برای قرارگیری حداقل سه پروژکتور باشد. همچنین بهتر است در نزدیکی اتاق پروژکتور، اتاق استراحتی برای مسئول پروژکتور قرار بگیرد، تا او بتواند در عین نظارت بر عملکرد پروژکتور و پخش فیلم، در صورت نیاز به استراحت هم بپردازد.

سایر خدمات

وجود چند سرویس بهداشتی در خارج از محدوده سالن‌های اصلی سینما و بوفه، امری بسیار ضروری است. هر سرویس بهداشتی باید دارای سیستم تهویه هوای مناسب باشد و تا حد امکان، به نور طبیعی دسترسی داشته باشند.
همچنین در برخی سالن‌های سینما ممکن است اتاقی مخصوص به عنوان اتاق گریم و تعویض لباس وجود داشته باشد؛ چرا که در برخی مواقع ممکن است گروه‌های تئاتر در سینماها اقدام به اجرای زنده کنند. وجود چنین اتاقی در ساختمان سینما می‌تواند باعث پیشرفت کاربری مجموعه شود.

شرکت طراحی سالن سینما

طراحی سالن سینما و تجهیز سالن سینما دارای روندی پیچیده است و نیازمند حضور متخصصان کاربلد و باتجربه، برای پیش رفتن کار است. این مکان فرهنگی، قلب ارتباط مردم با هنر است و از این جهت، طراحی و اجرای درست و اصولی آن بسیار حیاتی می‌باشد. به همین خاطر است که دانستن ضوابط طراحی، ساخت و تجهیز سالن سینما قبل از اقدام به تاسیس آن بسیار مهم است. ما در گروه نیکان سالن های خصوصی و دولتی سینما را با بهترین طرح های پیشنهادی شما را همراهی می‌کند.

مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش

اگر به دنبال شرکتی معتبر و متعهد با رزومه درخشان برای طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش خود هستید ، توسعه مهندسی نیکان در خدمات شماست
مشاوره رایگان

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

6 دیدگاه

  1. علی مطهری گفت:

    سلام. بازسازی سالن سینما در اصفهان انجام میدید؟

  2. حسن گفت:

    سلام … هزینه ساخت سینما بطور تقریبی چند میشه؟؟؟؟

    • Mahmoud Araghizadeh گفت:

      سلام دوست عزیز سوالتون خیلی کلیه. بستگی به خیلی پارامترها دارد ولی از متری 6 تومن شروع میشه به بالا

      • محمد گفت:

        سلام چگونه می‌توان در سالن‌های معمولی بزرگ مثل سالن‌های ورزشی فیلم پخش کرد و احتیاج به چه وسایلی هست در زمان بچگی ما در روستا فیلم روی دیوار برامون پخش میکردن با صدای عالی البته اونوقتا برق همه جا نبود این همه اتوموبیل هم نبود همه جا ساکت و تاریک بود. حالا من میخوام در سالن ورزشی محلمون فیلم برای بچه ها پخش کنم چطور میتونم این کار رو به نحو احسن انجام بدم

        • Mahmoud Araghizadeh گفت:

          برای اینکار احتیاج به تجهیزات پخش تصویر شامب ویدئو پرژکتور و پرده نمایش (از 35 میلیون به بالا) هست که این تحهیزات می‌بایست بر اساس شدت روشنایی محیط و کیفیت تصویرمورد نیاز انتخاب شوند. برای پخش صدا نیز به سیستم صوت شامل آمپلی فایر و حداقل دو بلندگو (از 30 میلیون به بالا) احتیاج است.
          جهت برآورد هزینه با شرکت تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *