سالن همایش فضایی بزرگ برای برگزاری گردهماییها، تماشای فیلمها، سخنرانیها و هر نوع مراسم دیگر است. در تمامی این برنامهها به محیطی زیبا، هارمونیک و آکوستیک نیاز داریم. اگر چه طراحی تمامی بخشهای سالن در زیبایی و یا آکوستیک سازی الزامی است، اما دیوار سالن همایش به نوعی مهمترین بخش از دکوراسیون فضای داخلی است.
طراحی دیوار سالن آمفی تئاتر با چند هدف انجام میشود. اول آنکه نقشها و یا رنگهای کار شده بر دیوار بیانگر سبک و زیبایی سالن هستند. از طرفی از تمامی دیوار میتوانیم برای تکمیل نورپردازی داخلی سالن استفاده کنیم و در نهایت قرار است تا دیوارهای سالن همایش مهمترین المان آکوستیک سازی محیط باشند. در این مقاله از گروه نیکان قصد داریم تا اصول پایه معماری و طراحی دیوار سالن همایش را تشریح کنیم. این موضوع اهمیت بسیار زیادی در طراحی سالن همایش دارد.
آکوستیک کردن دیوار سالن همایش چیست؟
منظور از آکوستیک شدن سالن همایش شرایطی است که صدای سخنران و یا موسیقی و یا بازی بازیگران تئاتر و… در هر جای سالن به وضوح شنیده میشود. این حجم صدا کاملاً طبیعی و حتی بدون نیاز به ابزارها مانند سیستم صوتی در کل محیط یکنواخت و بدون پژواک و یا ارتعاش توزیع خواهد شد. این در حالی است که از ورود صداهای مزاحم بیرون به فضای داخل سالن جلوگیری شده است و تمامی صداهای مزاحم از قبیل همهمه افراد حاضر در سالن تأثیری در افت کیفیت صدای اصلی توزیع شده از سمت صحنه ندارد. به روشهای گوناگون میتوانیم برای آکوستیک کردن سالن همایش اقدام کنیم و طراحی دیوار سالن همایش اصلیترین ابزار ما است.
روشهای آکوستیک کردن دیوار سالن همایش
دیوارهای آکوستیک شده توانایی جذب صدا را دارند و از بازتاب صدا، ایجاد نویز در صدا و پژواک صدا جلوگیری میکنند. از طرفی دیوارهای آکوستیک میتوانند موج صدا را در فضا جابجا کرده و به طور یکنواخت در کل سالن توزیع کنند. برای طراحی چنین دیوارهایی از دو روش استفاده میکنند:
- استفاده از دیوار پوشهای عایق صوتی
- ایجاد اشکال هندسی و فضاهای موجدار در دیوار سالن همایش
در هنگام دکوراسیون سالن همایش هر دوی این مراحل انجام میشود. یعنی هم باید از دیوار پوشهای عایق صوتی استفاده کنیم و هم الگوی طراحی دیوار به شکلی باشد که از پژواک صدا جلوگیری کرده و کل صدای اصلی صحنه را در محیط بزرگ سالن همایش به شکل کاملاً یکنواخت توزیع نماید. در ادامه این دو مرحله را کاملتر تشریح میکنیم.
دیوار پوشهای عایق صوتی
از دو نوع متریال عایق صوتی برای پوشاندن دیوار سالن آمفی تئاتر و در نهایت آکوستیک کردن محیط استفاده میکنند که به قرار زیر هستند:
- پارچههای عایق صوتی: نوعی پارچههای ضخیم با قابلیت جذب صدا و جلوگیری از پژواک صدا هستند. استفاده از این پارچه در ارتقاء کیفیت صدا برای سالن همایش تأثیرگذار است. چرا که مانع از بازتاب صدا در محیط اصلی سالن میشوند.
- پنلهای جذب صدا: پنل جذب صدا متریال اصلی و کاملاً کاربردی برای پوشاندن دیوار سالن آمفی تئاتر است. این پنلها ضخامت معینی دارند و از متریالهایی هستند که از انعکاس صدا جلوگیری خواهند کرد. پنلهای مذکور قابلیت جذب صدا را دارند. به این ترتیب با کاهش صداهای پس زمینه و از بین رفتن سیگنالهای نامفهوم در افزایش کیفیت صدای اصلی سالن نقش دارند.
استفاده از دیوار پوشهای عایق صوتی در جدا سازی صدا الزامی است. منظور از جدا سازی صدا حالتی است که هیچ صدایی از داخل سالن به بیرون و یا از بیرون سالن به داخل منتشر نشود. از طرفی برای کنترل نویزها و حذف صداهای مزاحم نقش دارند. اما در کل تاثیری در توزیع یکدست صدا نمیگذارند. برای توزیع یکدست صدا به معماری موجدار دیوار سالن همایش نیاز داریم.
اشکال هندسی و سطوح موجدار دیوار سالن همایش
در علم مهندسی صوت میتوانیم از طریق ایجاد اشکال هندسی برای توزیع بهتر امواج صوتی اقدام کنیم. روشها و محاسبات و جزئیات علمی در مهندسی صدا برای بررسی این اشکال هندسی و موجدار و چگونگی طراحی آنها فراتر از حوصله این مقاله است. اصل ماجرا این است که مهندسین با خلق فضاهای موجدار در سطح دیوار سالن همایش میتوانند صدای توزیع شده را بهتر و واضحتر در امتداد عمق سالن توزیع کنند. مهندسی طراحی این سطوح موجدار به شرایط سالن بستگی دارد.
نماسازی در دیوار سالن همایش
از بحث آکوستیک سازی که خارج شویم، با بحثهای دیگری از قبیل معماری، نماسازی و زیبایی دیوار سالن همایش سروکار داریم. نماسازی در دیوار سالن همایش وابسته به محاسبات آکوستیک کردن محیط سالن همایش است. یعنی باید بتوانیم از اشکال هندسی موج گونه دیوار که با هدف آکوستیک کردن ساخته میشوند، برای ایجاد فرمهای هندسی زیبا و طراحی خلاقانه و منحصر به فرد و هارمونیک استفاده کنیم.
رنگ آمیزی دیوار سالن همایش
رنگ دیوار سالن همایش معمولاً در امتداد تم رنگی اصلی سالن است. به گونهای که در توزیع یکدست از کمرنگ تا پررنگ یک طیف رنگی خاص مثلاً طوسی، قهوهای و یا خاکستری شکل میگیرد. عموما از تنوع رنگی گرم و یا خنثی برای نماسازی دیوار سالن همایش استفاده میکنند. نور پردازی در امتداد بازی رنگها برای هر چه برجستهتر نشان دادن فضا هستند.
شخصیسازی طراحی دیوار سالن همایش
اگرچه از نماسازی تا آکوستیک کردن دیوارها باید از پارچه عایق و یا پنل جذب صدا استفاده کنید، اما هنرمندانه میتوانید این دیوار پوشهای عایق صوتی را شخصیسازی کنید. مثلاً میتوانید با طراحی لوگوی شرکت در پنلها و یا چند پنل عایق صوتی علاوه بر آکوستیک شدن سالن یک حس تعلق خاطر و مالکیت معنوی در سالن دایر سازید. برای طراحی دیوار سالن همایش و هر نوع اقدام جهت شخصیسازی و طراحی لوگو در پنلهای صوتی میتوانید از خدمات مهندسی گروه نیکان استفاده کنید.