اهمیت رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر

برای طراحی سالن آمفی تئاتر استاندارد با معماری جذاب و خیره ‌کننده با موضوعات گوناگون روبرو هستیم. از طراحی و چیدمان صندلی‌ها تا نورپردازی و اصول مهندسی اکوستیک شدن فضا و… همگی بحث‌های جدی طراحی سالن‌های آمفی تئاتر هستند. انتخاب و چیدمان رنگ طراحی آمفی تئاتر نیز یکی از همین موضوعات کلیدی است.

آیا تاکنون به ترکیب رنگی در فضای باز و بزرگ سالن‌های آمفی تئاتر توجه کرده‌اید؟ قطعاً متوجه خواهید شد که در این فضاها ترکیب هارمونیکی از رنگ‌های کاملاً روشن و تاریک خصوصاً قرمز و سیاه حاکم است. اما آیا این تصادفی است و یا رمز و رازی در پس پرده و تاثیر رنگ در طراحی آمفی تئاتر دارد؟ در این مقاله از گروه نیکان قصد داریم تا به اهمیت رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر بپردازیم.

چرا رنگ طراحی آمفی تئاتر مهم است؟

رنگ یک زبان مشترک جهانی است که در هر فرهنگی و هر مردمانی توانایی خلق احساساتی مشترک را دارد. رنگ‌ها در ایجاد احساسات مختلف از آرامش تا هیجان و حتی ترس و عشق تأثیرگذار هستند و می‌توانند حس و حال یک فضا را دگرگون کنند. اهمیت رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر در امتداد تاثیر رنگ در معماری داخلی است. معماران از رنگ‌ها برای ایجاد تم‌های مختلف در فضاهای گوناگون ساختمانی استفاده می‌کنند. برخی رنگ‌ها برای دلبازتر شدن فضا و برخی دیگر برای بسته نشان ‌دادن فضا کارایی دارند. ایجاد احساسات گوناگون با ترکیب‌های مختلف رنگی از اصول پایه معماری است. در سالن‌های آمفی تئاتر از ترکیب‌های رنگی می‌توانیم برای تقویت حس هیجانی افراد، برجسته کردن فضای سن، کمک به هر چه تاریک‌تر شدن محیط، مدیریت نور و جلوگیری از بازتاب نور و ایجاد حالت‌های احساسی گوناگون استفاده کنیم. برای همین است که رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر حضوری پررنگ و معنادار دارد.

هدف از هارمونی رنگ‌ها در آمفی تئاتر چیست؟

در معماری، هر محیط ساختمانی دارای چند ویژگی اصلی مانند فرم، فضا، نور و رنگ است. فرم و فضا برای خلق فیزیکی محیط و ایجاد ساختار کلی اهمیت دارند. اما از عناصر نور و رنگ برای برجسته کردن فرم و فضا استفاده می‌کنیم. با ترکیب هنرمندانه نور و یا رنگ می‌توانیم بزرگترین فضاها را بسته و یا بسته‌ترین فضاها را فراخ و دلباز نمایش دهیم. رنگ ابزاری ساده، کم‌هزینه و در عین ‌حال تأثیرگذار برای هر چه برجسته‌تر شدن ویژگی‌های فضای ساختمان است.

در فضای بزرگ سالن‌های آمفی تئاتر به تمرکز بر روی سن و یکدست شدن محیط نیاز داریم. این فضا خیلی بزرگ است؛ اما هیچ‌ یک از افراد نباید مبهوت بزرگی فضا شوند. رنگ طراحی آمفی تئاتر به ما کمک می‌کند تا توجه تمامی افراد را از کل فضا برداشته و نگاه او را به سمت سن متمرکز سازیم. اهداف ما از رنگ سالن آمفی تئاتر به قرار زیر است:

  • ایجاد محیطی هماهنگ و هارمونیک
  • جلب توجه افراد به سن و محل سخنرانی
  • تعدیل کردن فضای بزرگ آمفی تئاتر و تمرکز بر روی سن
  • تفکیک فضای صندلی‌ها از راهروها و دیگر فضاهای داخل محیط آمفی تئاتر
  • همسان کردن بافت فضا

اهمیت رنگ‌های گرم در آمفی تئاتر

ترکیب رنگ‌های گرم خصوصاً رنگ قرمز و یا زرشکی با رنگ‌های تیره مثل مشکی بخش برجسته‌ای از فضاسازی‌های داخلی سالن‌های آمفی تئاتر را تشکیل داده است. طراحان در بسیاری از سالن‌های آمفی تئاتر هنرمندانه از هارمونی رنگ‌های گرم و تیره استفاده می‌کنند. رنگ قرمز برجسته‌ترین مورد است. اما چرا تا این اندازه حضور رنگ‌های گرم مانند رنگ قرمز را جدی گرفته‌ایم؟

ترکیب رنگی در سالن‌های آمفی تئاتر با ویژگی‌های کاربردی آن همخوانی دارد. مثلاً اگر سالن مذکور از نوع اداری است و قرار است تا بارها و بارها برای برگزاری سمینارهای اداری، تجاری و فرهنگی استفاده شده و در مراسم‌ها بارها و بارها افرادی سخنرانی می‌کنند، استفاده از رنگ‌های خنثی مانند خاکستری یا طوسی و یا رنگ‌های گرم نه ‌چندان قوی مناسب است. زیرا در چنین سالن‌هایی حجم نور همچنان قوی است و محیط باید حس و حال فضایی رسمی و جلسه‌ای را تداعی کند. در مقابل در سالن‌هایی که برای اهداف نمایش استفاده می‌شوند، ترکیب رنگ‌های گرم مانند قرمز مناسب‌تر است. چرا که این ترکیب برای تاریک‌تر شدن محیط و ایجاد احساسات هیجانی مناسب است.

تأثیر رنگ‌های گرم و کاربری آمفی تئاتر

هارمونی رنگ‌های گرم و تیره مانند ترکیب قرمز و سیاه و یا خاکستری در طراحی آمفی تئاتر متداول است. به‌ عنوان مثال معمولاً رنگ صندلی‌ها و یا رنگ کفپوش و موکت راهروها در سالن آمفی تئاتر قرمز و یا تناژی نزدیک به رنگ قرمز است. این موضوع را می‌توانیم از چند منظر بررسی کنیم:

  • تحریک احساسات درونی افراد

اهمیت رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر برای تحریک احساسات درونی افراد است. به‌ عنوان مثال در سالن‌ها با هدف برگزاری جلسات اداری چندان علاقه‌ای به تحریک غنی احساسات نداریم و حجم به‌کارگیری رنگ‌های گرم کمتر است. اما در سالن‌های تئاتر و یا سینما و یا هر سالن آمفی تئاتر با هدف نمایش‌های هیجانی به تحریک احساسات افراد در لحظه ورود به سالن نیاز داریم. وجود ترکیب‌های هارمونی رنگ قرمز و یا رنگ‌های گرم وابسته به رنگ قرمز در این تحریک نقش برجسته‌ای دارند.

  • تاثیر پذیری بر افراد

آیا افراد حاضر در سالن آمفی تئاتر تحت تأثیر آنچه می‌بینند قرار می‌گیرند؟ چگونه می‌توانیم بر این تأثیرپذیری بیافزاییم؟ تجربه نشان داده است که افراد در میان رنگ‌های خنثی کمترین تأثیر را از محیط دارند و قاعدتاً چندان تحت تأثیر نمایش سالن قرار نمی‌گیرند. وجود رنگ‌های گرم خصوصاً رنگ قرمز در افزایش حس هیجانی آنها برای تأثیرپذیری هر چه بیشتر از محیط سالن و صفحه نمایش نقش دارد.

  • افزایش تمرکز بر روی سن و صفحه نمایش

رنگ‌های گرم مانند رنگ قرمز محیط آمفی تئاتر را تاریک‌تر می‌کند. در سالن‌های آمفی تئاتر پس ‌از خاموش شدن چراغ‌ها به ایجاد محیطی کاملاً تاریک نیاز داریم و رنگ‌های گرم خصوصاً رنگ قرمز در این ویژگی از بهترین‌ها هستند. رنگ‌های گرم مانند رنگ قرمز در هر چه تاریک‌تر شدن سالن و برای هر چه برجسته‌تر شدن فضای سن و تمرکز بر صفحه نقش دارند.

  • کمک به تعادل و هارمونی محیط

برای انتخاب رنگ طراحی آمفی تئاتر دست بازی نداریم. بخش برجسته‌ای از رنگ‌ها در گوشه‌وکنار سالن باید تیره باشد. دیگر رنگ‌ها لازم است تا از قابلیت هارمونی با رنگ تیره برخوردار باشند. رنگ‌های گرم خصوصاً رنگ قرمز و یا رنگ‌های وابسته به رنگ قرمز بهترین پیشنهاد برای هارمونی هر چه بهتر با رنگ‌های تیره و سیاه هستند. ترکیب رنگ‌های تیره و رنگ‌های گرم مانند قرمز و مشکی تعادلی جذاب، هیجانی و منسجم را در کل فضا ایجاد کرده و زمینه‌ساز ایجاد هارمونی کلی در فضای سالن آمفی تئاتر است.

  • چرک تابی کمتر

رنگ‌های گرم مانند رنگ قرمز چرک تابی کمی دارند. منظور از چرک تابیی نشان ‌دادن کثیفی و گرد و خاک است. از روکش صندلی‌ها تا موکت کفپوش آمفی تئاتر به ‌هر حال کثیف می‌شوند و بهتر است پوشش آنها از رنگ‌هایی باشد که چرک تابی کمی داشته باشند. رنگ قرمز به ‌مراتب کمتر از دیگر رنگ‌ها کثیفی را نمایان می‌کند.

اصول ترکیب‌های رنگی در طراحی آمفی تئاتر

ایجاد تم رنگی در طراحی سالن آمفی تئاتر الزامی است. قطعاً علاقه ندارید تا کل سالن با تمام صندلی‌ها، راهروها، دیوارها و یا سقف و سن همگی به یک رنگ باشند. از طرفی قطعاً از خلق محیطی آشفته با هجوم رنگ‌های متضاد و بی‌ربط پرهیز می‌کنید. راهکار ایجاد تم رنگی در سالن آمفی تئاتر است. این بدان معنی است که برای کل سالن یک حجم رنگی غالب اما با تناژهای گوناگون در نظر گرفته شود. مثلاً می‌توانید از تم رنگی قرمز و یا قهوه‌ای و یا زرشکی و حتی رنگ‌ها مانند آبی و طوسی استفاده کنید.

تم رنگی برای طراحی آمفی تئاتر از حجم رنگ‌های تند در کف و روکش صندلی‌ها آغاز شده و به سمت رنگ‌های کم‌رمق در دیوارها و یا سقف ادامه پیدا می‌کند. به ‌عنوان مثال طراحان داخلی از تناژهای گوناگون رنگ قرمز یک هارمونی تند و خنک در حد فاصل روکش صندلی‌ها تا سقف استفاده می‌کنند.

چرا به تم رنگی نیاز داریم؟

هر طور که نگاه کنید، سالن‌های آمفی تئاتر محیط‌های تاریکی هستند. هیچ پنجره و یا نور طبیعی در این سالن‌ها جریان ندارد و محیط در پس لایه‌های گوناگون نورپردازی شکل می‌گیرد. وجود بیش ‌از حد رنگ‌های تیره مانند رنگ سیاه فضای باز سالن را بسیار محدود، خسته‌ کننده و دلگیر می‌کند. این در حالی است که برای مدیریت روشنایی و ایجاد سایه ‌روشن‌ها به حضور رنگ‌های تیره نیاز داریم. اما هنرمندانه می‌توانیم با تم رنگی فضای سالن را از حالت کرختی و یکنواختی خارج کنیم. اهمیت رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر کاملاً برجسته است. با انتخاب تم رنگی مناسب محیط از خشکی درآمده و روح پیدا می‌کند و دیگر باعث خستگی افراد نخواهد شد.

نکته‌هایی برای انتخاب رنگ طراحی آمفی تئاتر

در انتخاب رنگ طراحی آمفی تئاتر دست بازی دارید و می‌توانید به فراخور سلیقه، شرایط سالن، نوع کاربری از رنگ‌های گرم و حتی سرد مانند آبی، سرمه‌ای، بنفش و… استفاده کنید. اما رعایت چند نکته ظریف الزامی است:

  • از آشفتگی رنگ‌ها پرهیز کنید. سعی کنید تا کل سالن را با دو رنگ تکمیل کنید. یک رنگ تیره در پس ‌زمینه به ‌همراه یک تم رنگی روشن مانند قرمز و یا قهوه‌ای برای عناصر برجسته محیط مثلاً روکش صندلی‌ها و… مناسب است.
  • به ‌دنبال خلق یک هارمونی از رنگ‌های روشن تا رنگ‌های تیره باشید. برای اینکار فضاها مانند کفپوش، دیوارپوش و یا سقف و حتی روکش صندلی‌های سالن را در اختیار دارید.
  • تم رنگی با نورپردازی سالن همخوانی داشته باشد. به شکلی که حجم نور چراغ‌های سالن را برجسته‌تر سازد و یا نور چراغ‌ها در تفکیک فضاها بر پایه رنگ تأثیرگذار باشند.
  • رنگ‌ها به تعادل نور در محیط کمک کنند. به‌ عنوان مثال در تاریک شدن سالن داشته باشند.
  • رنگ‌هایی با چرک‌تابی کمتر را انتخاب کنید تا با گذشت زمان حجم آلودگی و کثیفی آنها نمایان نشود.

توصیه‌هایی برای رنگ طراحی آمفی تئاتر

رنگ‌ها عناصر برجسته طراحی فضاهای ساختمانی هستند و قطعاً برای هر چه برجسته‌تر شدن فضای بزرگ آمفی تئاتر کارایی دارند. آشفتگی در قرار دادن رنگ‌ها کنار هم کل فضای بزرگ سالن را در هم می‌کوبد. از طرفی رنگ‌ها باید به‌ دور از جلب توجه و با محوریت متمرکز شدن بر سن و صحنه نمایش باشند. در عین ‌حال بهترین رنگ‌ها برای هر چه تاریک شدن سالن آمفی تئاتر نقش دارند. این ‌همه نکاتی است که لازم است تا در انتخاب رنگ طراحی آمفی تئاتر بررسی شوند. برای طراحی و استفاده از تم مناسب رنگ در طراحی سالن آمفی تئاتر نیز می‌توانید از خدمات تخصصی کارشناسان ما در گروه نیکان استفاده کنید.

مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش

اگر به دنبال شرکتی معتبر و متعهد با رزومه درخشان برای طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش خود هستید ، توسعه مهندسی نیکان در خدمات شماست
مشاوره رایگان

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *