سیستم اتوترکینگ نوعی سیستم دیجیتالی مبتنی بر تصویر در سالنهای کنفرانس است که مدیریت سخنرانی برای تمامی افراد حین برگزاری جلسه را در دست میگیرد. این سیستم به شکلی طراحی شده است تا با استفاده از یک یا چند دوربین هوشمند، تصویر لحظهای هر سخنران جلسه را بر روی مانیتور به نمایش درآورد.
سیستم اتوترکینگ ایدهی هوشمندانهای است که روش برگزاری جلسات با تعداد زیاد شرکتکنندگان را بهتر و کارآمدتر خواهد کرد. این سیستم در دسته تجهیزات دیجیتال سالنهای همایش قرار میگیرد و با هدف تعامل بهتر میان شرکتکنندگان، آرشیوسازی بهتر مستندات جلسه و همچنین ارتباط تصویری و کلامی بهتر میان حضار جلسه طراحی شده است.
برای برگزاری جلسات هوشمندانهتر به حضور سیستم ردیابی خودکار نیاز دارید. اجرای این سیستم در هر سالن همایش و یا هر اتاق کنفرانس امکانپذیر است. اما لازم است تا مشخصههای فنی فضا برای حضور مؤثر و مفید چنین سیستمی مورد ارزیابی قرار گرفته باشد. برای اجرای سیستم اتوترکینگ میتوانید از خدمات تخصصی گروه فنی مهندسی نیکان استفاده کنید. شرکت نیکان مجری تخصصی راهاندازی تجهیز و مدرنسازی سالنهای همایش و اتاقهای کنفرانس است. خدمات این گروه شامل راهاندازی تمامی تجهیزات دیجیتالی و سیستمهای مدرن فضاهای مانند سیستم اتوترکینگ میشود.
مشاوره رایگان طراحی و تجهیز سالن کنفرانس و همایش
سیستم اتوترکینگ چیست؟
سیستم اتوترکینگ (Auto Tracking System) یا اصطلاحاً سیستم ردگیری خودکار نوعی روش تصویرسازی هوشمند از اتاقهای کنفرانس است. این سیستم در واقع در تعامل ساده با میکروفنها قرار دارد. در هر سالن کنفرانس معمولاً از چندین میکروفن برای سخنرانی حضار استفاده میشود. هر صندلی دارای یک میکروفن بر روی میز کنفرانس است. در چنین جلساتی عموماً هر یک از حضار شرایط سخنرانی و یا اظهار نظر دارد.
البته سیستم میکروفن سالنهای کنفرانس به شکلی طراحی شده تا در لحظه سخنرانی افراد بر روی آنها متمرکز باشد و اجازه پخش صوت از دیگر میکروفنها وجود نداشته باشد. سیستم اتوترکینگ به شکلی طراحی شده است تا با تعامل همراه میکروفنها در کنار صدای سخنران تصویر آن نیز در مانیتور جلسه به نمایش درآید.
سیستم اتوترکینگ در سالنهای فرهنگی
در سالنهای کنفرانس به ارتباط تصویری میان چند نقطه و تشکیل جلسه کاری میان چند نفر همراه تبادل اطلاعات هدفمند نیاز داریم. سیستمهای صوتی اتاق کنفرانس از بخشهای کلیدی است که سالها است مورد استفاده قرار گرفتهاند. این سیستمهای صوتی ارتباط صدایی لازم را مدیریت میکنند و میتوانند میان سخنرانی افراد گوناگون جلسه مدیریت کنند. اما در روشهای نوین از سیستم تصویربرداری هوشمند نیز استفاده میشود. این سیستمها با استفاده از تصویربرداری خودکار میتوانند تصویر سخنران جلسه را با جزئیات مناسب در صفحه نمایش نصب شده برای اتاق کنفرانس به نمایش درآورند.
سیستم اتوترکینگ چگونه کار میکند؟
برای طراحی سیستم اتوترکینگ از یک دوربین رباتیک استفاده شده است. این دوربین عملکردی هوشمندانه دارد و عملکرد آن وابسته به نوع کارکرد سیستم صوتی سالن کنفرانس است. به این ترتیب که در مقابل هر صندلی و بر روی میز کنفرانس یک میکروفن نصب شده است. هر یک از حضار جلسه که برای سخنرانی آماده میشود، میکروفن مربوط به آن فرد روشن میشود. در این لحظه دوربین رباتیک سیستم اتوترکینگ نیز فعال میشود و به سمت میکروفن روشن سخنران میچرخد. به این ترتیب تصویر فرد سخنران را پخش خواهد کرد. با استفاده از این سیستم تمامی حضار در جلسه تصویر عینی از فرد سخنران دارند و بهتر میتوانند با موضوع مورد بحث او ارتباط برقرار کنند.
گاهی لازم است تا از چند دوربین رباتیک برای طراحی سیستم اتوترکینگ استفاده کنیم. در این صورت روش برنامهریزی دوربینهای هوشمند جلسه دشوارتر و تخصصیتر است. اما در نهایت سیستم کارایی بهتری دارد.
چرا به سیستم اتوترکینگ نیاز داریم؟
در جلسات ساده که همه افراد پشت میز کنفرانس کوچک گرد هم میآیند، شاید لزومی به نمایش بصری نداشته باشیم. اما در جلسات بزرگ با تعداد حاضرین زیاد باید از تصاویر نمایش سخنران استفاده کنیم. در بسیاری از جلسات بخشی از حضار جلسه جزو سخنرانها نیستند. بلکه در جایگاه مدعوین و ناظر جلسه قرار میگیرند، اما باید در مسیر تمامی جریانات جلسه قرار بگیرند. این افراد به تصویر افراد سخنران نیاز دارند تا بهتر و مفیدتر از موضوعات جلسه اطلاع پیدا کنند.
روش کار سیستم اتوترکینگ:
نصب چند عدد دوربین در اتاق جلسات کنفرانس امری عادی است. معمولا این دوربینها بر روی صندلیها فیکس میشود تا تصویر مناسب از هر سخنرانی را ارائه کنند. در روشهای کلاسیک از اپراتوری که در اتاق فرمان مستقر شده است، برای سوئیچ دوربینها استفاده میکنند. این اپراتور باید در هر لحظه از دوربین مناسب برای نمایش تصویر سخنران جلسه استفاده کند. این کار سخت، زمانبر و همراه با اشتباهات زیادی است. اما سیستم اتوترکینگ روش مدرن و رباتیک شدهای است که به جای اپراتورها میتواند کاملاً هوشمندانه تصویر هر سخنران را از دوربین مناسب نمایش دهد.
روشهای پیادهسازی سیستم اتوترکینگ
کارکرد سیستم اتوترکینگ در امتداد سیستم کنسول کنفرانس قرار دارد. یعنی پس از فعال شدن سیستم کنسول کنفرانس عملکرد سیستم اتوترکینگ به طور خودکار آغاز میشود. برای پیادهسازی این سیستم دو روش کلی وجود دارد. روش اول نصب یک دوربین هوشمند با قابلیت شناسایی فرد سخنران است. اما در روش دوم از چند دوربین نصب ثابت و بهرهمندی سیستم سوئیچ هوشمند استفاده میشود.
روش اول:
دوربین هوشمند توانایی متمرکز شدن بر محدودهی میکروفن فعال میز کنفرانس را دارد. برای این منظور از یک برنامه کنترلی موقعیتیابی استفاده میکنند. این روش پیچیده و اجرای آن برای سالنهای بزرگ غیرممکن است. اما روش سادهتر استفاده از برنامه سوئیچ هوشمند دوربینها میباشد.
روش دوم:
در این روش از تعداد چند دوربین استفاده شده است. مثلاً دوربینها را در بخشهای مختلف سالن به شکلی نصب میکنند تا تصویر واضحی از هر صندلی فرد سخنران داشته باشند. در طول جلسه با فعال شدن هر میکروفن سیستم اتوترکینگ نیز فعال است و با توجه به برنامه سوئیچ هوشمند دوربین مناسب آن میکروفن را فعال میکند. به این ترتیب با جابهجا شدن میکروفن سخنران فقط نیاز به سوئیچ دوربینها داریم تا نمای سخنران جدید را از منظری دیگر مشاهده کنیم.
چگونه سیستم اتوترکینگ را تنظیم میکنند؟
این سیستم برای مانور تصویری در اتاقهای کنفرانس طراحی شده است. به شکلی که میتواند تصویر مناسب از هر میکروفن فضای اتاق کنفرانس را به نمایش درآورد. برای تنظیم این سیستم نیاز به بررسی شرایط اتاق کنفرانس داریم.
معمولاً مهندس پیادهسازی سیستم در محل اتاق کنفرانس حاضر میشود و با بررسی دقیق هر میکروفن موقعیت نصب هر دوربین را معین میکند. این دوربینها در جاهای مختلف اتاق نصب میشوند و زاویه تصویر آنها به شکلی است که نمای واضح و مناسبی از هر صندلی دارند. البته ممکن است به تصویرسازی تمامی صندلیها نیاز نداشته باشیم. در این صورت مهندس پیادهسازی سیستم براساس خواست شما جانمایی دوربینها را معین میکند. در ادامه لازم است تا یک برنامه خودکار و کاملاً هوشمند برای ناوبری دوربینها نوشته شود تا در سیستم اتوترکینگ پیادهسازی شود.
روش اپراتوری با سیستم اتوترکینگ
سیستم اتوترکینگ برای نمایش هوشمند تصاویر از اتاقهای کنفرانس طراحی شده است. اما در کنار این هوشمندسازی از قابلیتهای کار دستی نیز برخوردار است. این سیستم دارای دو حالت کاری دستی (Manual) و یا خودکار (Auto) است.
حالت اتوماتیک همان بحثی است که از ابتدای این مقاله در مورد آن مفصل صحبت کردهایم. این حالت اتوماتیک برای کنترل خودکار دوربینها طراحی شده است. اما در حین نمایش تصویر اتوماتیک شده گاهاً لازم است تا از دیگر تصاویر دوربینها نیز استفاده کنیم. زیرا گاهاً در حین جلسه اتفاقات و جریاناتی پیش میآید که باید پوشش داده شوند. برای این منظور قابلیت کنترل دستی (Manual) پیش بینی شده است. برای این منظور از تنظیم گرهای تنظیم دستی مطابق با پروتکل VISCA استفاده میکنند.
نوع دوم سیستم ردگیری خودکار
نوع دیگری از سیستم اتوترکینگ طراحی شده است که قابلیت تشخیص و ردیابی چهره افراد حین سخنرانی را دارد. در این سیستمها دوربین با میکروفن فرد سخنران همگام میشود و با تشخیص چهرهی او فرد مذکور را در طول سخنرانی ردگیری کرده و تصویر دائمی از او برداشت میکند. این سیستم اتوترکینگ زمانی کاربرد دارد که فرد سخنران دائماً از پشت میکروفن بلند شده و در اتاق کنفرانس جابجا شود. مانند شرایطی که در کلاسهای درس و جابجایی زیاد استاد اتفاق میافتد. البته لازم است تا از قبل چهره یک یا چند سخنران را برای عملکرد دقیق سیستم تعریف کرده باشیم تا سیستم با تشخیص چهره سخنران قابلیت ردگیری آن را داشته باشد.
موارد کاربرد سیستم اتوترکینگ
این سیستم برای مدیریت تعداد زیاد افراد در جلسات بزرگ طراحی شده است. با استفاده از سیستم اتوترکینگ همه حضار جلسه تصویر مناسب از همه سخنرانها دارند. هر اندازه ابعاد جلسه بزرگتر باشد، قاعدتاً کارایی این سیستم نیز نمود عینیتری پیدا میکند. عمده موارد کاربرد سیستم اتوترکینگ به قرار زیر است:
- سالنهای اجلاس
- اتاقهای کنفرانس و جلسات عمومی
- سالنهای همایشها و سخنرانیهای عمومی
- مراکز آموزشی برای تجهیز کلاسهای بزرگ
آیا برای طراحی اتوترکینگ به دوربینهای خاصی نیاز داریم؟
برای طراحی سیستم اتوترکینگ به دوربینهای خاصی نیاز ندارید. قابلیت اتو ترک شدن ویژگی خاص در دوربین سیستم نیست. بلکه ویژگی منبع تغذیه و سیستم کنترل مرکزی آن است. مگر آنکه بخواهید از یک دوربین با عملکرد رباتیک برای نمایش تصویر استفاده کنید که در این صورت لازم است دوربین را به سیستم ردیاب خودکار مجهز کنید. معمولاً در طراحی سالنهای کنفرانس از دوربینهای متفاوتی در سطح رزولوشن 480، (HD) 720، (Full HD) 1080 و… استفاده میکنند. از هر دوربین استاندارد و تخصصی نصب سالنهای همایش میتوانیم در تجهیز سیستم اتوترکینگ استفاده کنیم. اما لازم است که از منبع تغذیه با قابلیت اتو ترک در طراحی این سیستم استفاده شده باشد.
مزایای استفاده از سیستم اتوترکینگ باعث ایجاد تعاملی هوشمند میان تمامی افراد حاضر در جلسه میشود. این سیستم میتواند در مدت زمان کوتاه فرد سخنران در جلسه را شناسایی کرده و از بهترین دوربین برای نمایش تصویر او استفاده کند. به این ترتیب حتی در بزرگترین همایشها نیز از تعامل مناسب میان تمامی حضار جلسه برخوردار هستیم. مزایای استفاده از این سیستم به قرار زیر است:
- بدون نیاز به اپراتور و یا کمترین نیاز به کنترل دستی میتوانیم تمام فضای سخنرانی جلسه را پوشش دهیم.
- در سالن کنفرانس هیچ نقطهی کوری وجود ندارد. چرا که حالا می توانیم تمامی فضاهای هدف برای نمایش تصویری واضح را در اختیار داشته باشیم.
- از قابلیت آرشیوسازی صدا و تصویر همزمان برخوردار هستیم.
- چهره تمامی سخنرانها نمایش داده میشود. لذا ارتباط بهتری میان آنها و دیگر حضار جلسه برقرار است که باعث افزایش کیفیت جلسه میشود.
- امکان جابجا شدن سریع دوربین وجود دارد.
قیمت سیستم اتوترکینگ چگونه است؟
قیمت سیستم اتوترکینگ وابسته به عوامل متعددی است. اما بخش بزرگی از قیمت این سیستم وابسته به قیمت دوربینهای نصب شده در اتاق کنفرانس میباشد. برند دوربین، چگونگی نصب دوربینها، شکل ظاهری آنها، فناوریهای به کار رفته در دوربینها و سیستم اتوترکینگ و غیره همگی در قیمت نهایی این سیستم تأثیرگذار هستند. در کل میتوانیم عوامل تعیین کننده قیمت سیستم اتوترکینگ را در موارد زیر بررسی کنیم.
برند اتوترکینگ:
برندهای متعددی در سطح بازار برای تولید انواع دوربین سالن کنفرانس با قابلیت پوشش اتو ترک حضور دارند. تفاوت قیمت میان برندها فاحش است که گاهاً باعث تفاوت آشکاری در قیمتگذاری نهایی سیستم میشوند.
شکل ظاهری اتوترکینگ:
هر دوربین دارای بخشهای متعددی است. کیفیت ساخت قطعات مختلف دوربین و چگونگی قرارگیری لنز و پایه نیز از جمله عوامل تأثیرگذار در قیمت سیستم اتوترکینگ میباشند.
فناوریهای اتوترکینگ:
هر اندازه از دوربین با کیفیت تصویر بهتر و فناوریهای به کار رفته سطح بالاتری استفاده کنید، قیمت راهاندازی سیستم اتوترکینگ نیز افزایش پیدا میکند.
چگونگی نصب سیستم اتوترکینگ:
روش نصب دوربینها نیز در قیمت نهایی سیستم تأثیرگذار است. قاعدتا نصب تعداد زیاد دوربین در شرایط سخت و موقعیتهای پیچیده قیمت نهایی سیستم را افزایش میدهد.
مرز نامحدود سیستم اتوترکینگ
سیستم اتوترکینگ مرز ناپیدایی از همایشهای مدرن و معمولی است. وقتی بتوانیم تصویر بصری پویاتری از سخنرانهای جلسه داشته باشیم و در عین حال از قابلیت نمایش دیگر فضاهای جلسه استفاده کنیم، قطعاً میتوانیم ارتباط بصری بهتری در کل سالن همایش و ارتباط مفیدتری میان حضار و سخنرانها داشته باشیم.
برای پیادهسازی سیستم اتوترکینگ باید درک فنی مناسبی از فضای سالن کنفرانس شما ایجاد شده باشد. همچنین لازم است تا نوع فضا و چیدمان میکروفنها مورد ارزیابی قرار بگیرند. در نهایت نیز باید برای سوئیچ شدن میان دوربین ها نمایش تصویر مناسب هر میکروفن برنامه ریزی مناسبی کرده باشیم. سیستم اتوترکینگ به ظاهر پیچیده است. اما در عمل سیستم ساده و سرراستی است که می تواند فضای بزرگ هر سالن همایش و یا جلسات مهم هر سالن کنفرانس را به شرایط حرفه ای تر و مدرن تری برساند.